Kuinka perehdyttää aikuinen partioon

 Rekrytointi valuu hukkaan, jos emme saa uusia kiinnitettyä mukaan toimintaan ja pysymään toiminnassa mukana.

 

.


Ensimmäinen kohtaaminen partion kanssa voi uuden näkökulmasta olla esimerkiksi partiosta kertova lehtijuttu, partiotapahtuman näkeminen, partiojuttujen kuuleminen kaverilta tai partiosta tiedonhaku. Lippukunnan netti- ja FB-sivuja sekä muita viestintäkanavia kannattaakin tarkastella partiosta kiinnostuneen näkökulmasta. Onko viesti tervetulleeksitoivottavaa ja yleiskielisenä ymmärrettävää vai silkkaa partiotermien ja lyhenteiden ilotulitusta? Ovatko kuvat innostavia ja toimintaa esitteleviä?

Aikuisen partiopolun tärkeimmiksi hetkiksi tunnistettiin tilanteita, joissa kiinnostunut tekee päätöksen lähteekö mukaan toimintaan ja kuinka helpoksi hän kokee mukaanpääsyn. Jokaiselle uudelle partiolaiselle olisi hyvä olla tarjolla kaveri eli edes yhdet tutut kasvot muuten vieraassa joukossa. Uudelle kannattaakin nimetä kummiaikuinen, jolta uskaltaa kysellä tyhmiäkin ja jonka kanssa rohkaistuu lähtemään ekaan partiojuttuun. Lippukunnan johtajiston yhteinen grilli-, lautapeli- tai kädentaitoilta, kävelylenkki tai vaikkapa lettukestit on hyvä tapa tutustua puolin ja toisin.

Pestijohtajat todettiin myös olennaisiksi henkilöiksi niin uusien kuin konkarienkin mukana pysymisessä. Lippukunnan johtajahuolto, kiittäminen, kannustaminen ja pestiohjaus ovat tärkeitä kaikille. Hyvinvoivaan johtajistoon kannattaa panostaa.

Konkreettisinä työkaluina kasvuryhmä laati kolme muistilistaa:
Vinkkilistan huomioitavista asioista uuden aikuisen partiopolun sujuvoittamiseksi
Vinkkilistan kummiaikuiselle eli ohjeita uuden aikuisen perehdyttäjälle
Tervetulotoivotus partion uudelle aikuiselle (tai yhtä hyvin samoajalle tai vaeltajalle)

Myöhempiä partiossa jatkamiseen motivoivia asioita ovat esimerkiksi tehtävien nousujohteisuus, pestaus, kouluttautuminen, palautteensaaminen sekä oma partiohauska: aikuisenkin pitää saada partiosta jotain itselleen ja kokea olevansa osa iloista jengiä.

Pitäkää uusista partiolaisista ja heidän ensiaskeleistaan partiopolulla hyvää huolta!

Teksti: Mari Sundell

Tallenna

Tallenna

Tallenna