Retket

Partioon kuuluu olennaisena osana toiminta luonnossa sekä luontokasvatus. Retkien, leirien ja maastokilpailujen tehtävät ovat mitä mainioin tapa opettaa lapsille ja nuorille toimintaa ryhmässä, kädentaitoja, luonnontuntemusta ja selviytymistaitoja, jotka auttavat monessa muussakin tilanteessa. Perinteisten metsäretkien ja -vaellusten lisäksi monet lippukunnat ovat ottaneet melonnan osaksi toimintaansa. Toiminta luonnossa on osa partiomenetelmää ja siksi partion keskeinen kasvatus- ja koulutusmenetelmä. Luonnossa tapahtuvan partiotoiminnan tavoitteena on opastaa partiolaista omien kokemusten ja elämysten kautta arvostamaan monimuotoista luontoa ja ymmärtämään, että luonto on hänen olemassaolonsa perusta.

Jokaisella partiolaisella tulee olla mahdollisuus osallistua monipuoliseen retkeily- ja luontotoimintaan osana oman ikäkautensa partio-ohjelmaa.

  • Sudenpennut käyvät vähintään kahdellä päiväretkellä ja kahdella yöretkillä toimintavuoden aikana.
  • Seikkailijat käyvät vähintään neljällä retkellä toimintavuoden aikana. Jokin retkistä voi olla päiväretki.
  • Seikkailijat retkeilevät vähintään neljä kertaa toimintavuoden aikana. Retket voivat olla myös lippukunnan yhteisiä retkiä.
  • Samoajat käyvät vähintään kuudella retkellä toimintavuoden aikana. Retket voivat olla myös lippukunnan yhteisiä retkiä.
  • Vaeltajat käyvät vähintään kuudella retkellä toimintavuoden aikana. Retket voivat olla myös lippukunnan yhteisiä retkiä.

Erilaisia retkiä

Retki voi olla päiväretki tai kestää yhden tai useamman yön yli. Retki voi kohdistua lippukunnan tai piirin kämpälle tai metsään. Yöpymismahdollisuuksia on vaikka kuinka paljon alkaen kaminateltasta ja jatkuen aina riippumattoon asti. Retki voi olla myös lyhyt vaellus, jonka aikana liikutaan paikasta toiseen ja kannetaan kaikki tavarat mukana. Retken voi toteuttaa myös vaikka meloen, pyöräillen tai resiinalla kulkien.

Linkkejä

  • Retkeilyn ABC -sivustoa ylläpitävät yhdessä Metsähallitus, Suomen Latu ja Suomen Partiolaiset.
  • Luontoon.fi on laaja tietopankki retkipaikoista.