Puku- ja merkkiohje

Yhtenäinen pukeutuminen luo yhteenkuuluvuutta. Partioasu ja sen tunnukset kertovat meille kantajastaan ja hänen partiotaipaleestaan. Partioasu vähimmillään on partiohuivi. Se on joko lippukunnan omalla tunnuksella oleva tai sitten partiopiirin tai Suomen Partiolaisten huivi tai vaikkapa leirihuivi, riippuen siitä missä pestissä (tehtävässä) partiolainen milläkin hetkellä toimii. Partioasuun kuuluu partiopaita ja sen kanssa käytettävät siistit housut tai hame ja siistit kengät. Lisäksi asuun voi kuulua oman lippukunnan perinteistä riippuen partiovyö, pillinaru ja päähine.

Kun sudenpentu saa paitaansa ensimmäiset merkkinsä, se on iso asia ja kertoo hänelle kasvamisesta ja kehittymisestä partiopolulla. Asun erilaiset merkit ja tunnukset kertovat yhteisistä arvoista ja yhteenkuuluvuudesta, yhdessä tekemisestä ja kasvamisesta partiossa.

Partiohuivi nähdään nykyään lähinnä tunnuksena, mutta alunperin se oli käytännöllinen asuste; se suojasi niskaa auringon paahteelta, se voitiin sitoa suojaamaan suuta ja nenää pölyltä ja sitä saattoi käyttää (niin kuin nykyäänkin opitaan) kolmioliinana ensiaputoiminnassa. Ja mikä hienointa, se myös muistutti cowboyden käyttämää huivia. Partioasuun pukeuduttaessa osoitetaan myös yhtenäisyyttä. Kaikki ovat partiolaisia, mitä muuta he partiotoiminnan ulkopuolella ovatkaan.

Partioasu vaihtelee ikäkauden mukaan.

Partiomekon ja lyhythihaisen partiopaidan käyttöön on omat ohjeensa.

Ansiomerkkien käytöstä ja sijoittelusta voit lukea lisää Ansiomerkkivihosta.

Jotkut lippukunnat käyttävät sinistä ja jotkut ruskeaa partiopaitaa. Tarkista paidan väri omasta lippukunnastasi.