Ikäkaudet

Partio-ohjelmassa on viisi ikäkautta: sudenpennut, seikkailijat, tarpojat, samoajat ja vaeltajat. Kaikki ikäkaudet ovat yhtä arvokkaita ja niille on oma ikäkauden kasvatustavoitteisiin tähtäävä ohjelma.

Sudenpennut

Ikä 7 - 9 vuotta
Kesto 3 vuotta
Ryhmä Lauma, jossa on 8 - 12 sudenpentua, erillisryhmä tai sekaryhmä
Johtaja Akela (aikuinen tai vaeltajaikäinen)
Ikäkausimerkki Sudenpää-kangasmerkki, ohjelmassa tehdään jälkimerkkejä
Päätösmerkki Metallinen pennunkäpälä
Materiaali Partio-ohjelma ja sudenpennulla "Sudenpennut jäljet"-tehtäväkirja
Väri Auringonkeltainen (Värikoodit: PMS 108, C0 M5 Y100 K0, R245 G234 B46, #f5ea2e)

Sudenpentu tekee retkiä pesästään lähiseudun ulkopuoliseen maailmaan. Sudenpentu on innokas, reipas ja riehakas mutta herkkä. Koulun aloitus on tuonut hänelle uusia sosiaalisia ja psyykkisiä haasteita.

Ohjelma

Sudenpennut tekevät jälkiä, jotka koostuvat askeleista. Jälki koostuu muutamasta pakollisesta askeleesta ja vähintään kahdesta vapaavalintaisesta askeleesta. Sudenpennut valitsevat valinnaiset askeleet yhdessä akelan kanssa. Toimintavuoden aikana tehdään noin 6 - 10 jälkeä. Kun jälki on tehty kokonaan, sudenpentu saa kankaisen jälkimerkin paitaansa ommeltavaksi.

Sudenpennut kokoontuvat viikottain laumailtoihin sekä käyvät retkillä. Sudenpennut käyvät myös muissa partiotapahtumissa, kuten kesäleirillä, piirin sudenpentutapahtumissa tai sudenpentujen partiotaitokilpailuissa.

Lue lisää sudenpentujen ohjelmasta.

Lupaus ja ihanteet

Antaessaan partiolupauksen, sudenpentu saa vasempaan hihaan kiinnitettäväksi molempien maailmanjärjestöjen merkit.

Sudenpennun lupaus

Lupaan parhaani mukaan rakastaa Jumalaani, omaa maatani ja maailmaa, toteuttaa sudenpennun ihanteita ja olla avuksi toisille.

Sudenpennun ihanteet

 • kunnioittaa toista ihmistä
 • rakastaa luontoa ja suojella ympäristöä

Puvut ja merkit

Sudenpennun partiopuku ja merkkien paikat on esitelty puku- ja merkkiohjeessa.


 

Seikkailijat

Ikä 10 - 12 vuotta
Kesto 2 - 3 vuotta
Ryhmä 10-15 hengen joukkue, jakaantuu vartioihin, erillisryhmä tai sekaryhmä
Johtaja Sampo (aikuinen tai vaeltajaikäinen), vartionjohtajana seikkailija
Ikäkausimerkki Kankainen kompassiruusu, jonka ympärille kerätään ilmansuuntia.
Päätösmerkki Metallinen kompassiruusu
Materiaali Partio-ohjelma ja seikkailijalla "Reppu"-kirja
Väri Hiilloksenoranssi (Värikoodit: PMS 158, C0 M60 Y94 K0, R212 G121 B30, #d4791e)

Seikkailija seikkailee rohkeasti jo pidemmällekin tutkimusmatkailijan lailla. Seikkailija on toimelias, neuvokas, oikeudenmukainen ja yhteistyökykyinen. Hänellä on energiaa tiedollisiin, sosiaalisiin ja liikunnallisiinkin haasteisiin.

Ohjelma

Seikkailijoiden perusohjelma kestää kaksi vuotta. Seikkailijoiden ohjelma koostuu ilmansuunnista. Ohjelma alkaa noin kuukauden kestävällä Tervetuloa-vaiheella, jonka aikana tutustutaan omaan seikkailijajoukkueeseen ja partioon. Tervetuloa-vaiheen jälkeen siirrytään tekemään pääilmansuuntia: pohjoista, etelää, itää ja länttä. Ilmansuuntien aikana tehdään aktiviteetteja, taitomerkkejä sekä käydään retkillä ja kisoissa. Valinnaisena kolmantena vuonna ohjelma koostuu väli-ilmansuunnista, jotka ovat talvileiri, palvelu, vaellus ja isojen kisat.

Lue lisää seikkailijoiden ohjelmasta.

Lupaus ja ihanteet

Antaessaan partiolupauksen, seikkailija saa vasempaan hihaan kiinnitettäväksi molempien maailmanjärjestöjen lupausmerkit (jos ei ole niitä jo aiemmin saanut).

Seikkailijan lupaus

Lupaan parhaani mukaan rakastaa Jumalaani, omaa maatani ja maailmaa, toteuttaa seikkailijan ihanteita ja olla avuksi toisille.

Seikkailijan ihanteet

 • kunnioittaa toista ihmistä
 • rakastaa luontoa ja suojella ympäristöä
 • olla luotettava

Puvut ja merkit

Seikkalijan partiopuku ja merkkien paikat on esitelty puku- ja merkkiohjeessa.


 

Tarpojat

Ikä 12 - 15 vuotta
Kesto 2 - 3 vuotta
Ryhmä 4 - 12 henkilön vartio, tytöt ja pojat eri vartioissa
Johtaja Samoajaikäinen vartionjohtaja tukenaan aikuinen luotsi
Ikäkausimerkki Pyöreä Kimin hymy, jonka ympärille kerätään tarppomerkit. Lisätarpoille on omat kangasmerkit.
Päätösmerkki Metallinen Kimin hymy
Materiaali Partio-ohjelma ja tarpojan "Reppu"-kirja
Väri Kanervanvioletti (Värikoodit: PMS 259, C65 M100 Y0 K15, R94 G15 B117, #5e0f75)

Tarpoja kulkee aktiivisesti ja toiminnallisesti jo haastavissakin maastoissa. Tarpoja on liikkeelle päästyään innostuva, vahvasti tunteva, liikkeissään äkkinäinen, tilaa tarvitseva ja reviiriään suojeleva, toiminnallinen, kokeilunhaluinen ja tunneherkkä. Hänellä on omia ideoita ja mielipiteitä, mutta ei aina pitkäjänteisyyttä niiden toteuttamiseen. Murrosiän biologinen kehitys on voimakkaimmillaan, tytöillä ja pojilla eri tahdissa.

Ohjelma

Tarpojaohjelma koostuu neljästä puolen vuoden jaksosta eli tarposta: leiri, luovuus, selviytyminen ja yhteiskunta. Jokainen tarppo huipentuu majakkaan, jossa käytetään hyödyksi harjoiteltuja taitoja. Tarpot voidaan tehdä missä järjestyksessä tahansa. Lisätarppojen avulla tarpojaohjelma voi jatkua kolmannenkin vuoden. Lisätartpot ovat nimeltään Kaupunki ja Minäminä. Kaikkien tarppojen aikana tehdään pausseja.

Vaikka pojat ja tytöt toimivatkin omissa vartioissaan, ovat he toistensa kanssa tekemisissä koko ikäauden tarpojatapaamisissa eli KITT:ssä. KITT:n järjestää pääsääntöisesti aikuinen luotsi ja se voidaan järjestää yhdessä sisar-, veljes- tai naapurilippukunnan kanssa.

Lue lisää tarpojien ohjelmasta.

Lupaus ja ihanteet

Antaessaan partiolupauksen, tarpoja saa vasempaan hihaan kiinnitettäväksi molempien maailmanjärjestöjen lupausmerkit (jos ei ole niitä jo aiemmin saanut).

Tarpojan lupaus

Lupaan parhaani mukaan rakastaa Jumalaani, omaa maatani ja maailmaa, toteuttaa tarpojan ihanteita ja olla avuksi toisille.

Tarpojan ihanteet

 • kunnioittaa toista ihmistä
 • rakastaa luontoa ja suojella ympäristöä
 • olla luotettava
 • rakentaa ystävyyttä yli rajojen

Puvut ja merkit

Tarpojan partiopuku ja merkkien paikat on esitelty puku- ja merkkiohjeessa.

 

Samoajat

Ikä 15 - 17 vuotta
Kesto 3 vuotta
Ryhmä 4 - 12 henkilöä
Johtaja Vartionjohtaja (samoaja), tukena luotsi (aikuinen)
Ikäkausimerkki Kankainen lilja-leijona
Päätösmerkki Metallinen lilja-leijona
Materiaali Partio-ohjelman samoajan aktiviteetit ja tulostettava taskukartta
Väri Metsänvihreä (Värikoodit: PMS 364, C72 M0 Y100 K43, R51 G101 B46, #33652e)

Samoaja liikkuu ympäristössään kiinnostuneena, tunnustellen eri maisemia ja maastoja. Samoaja on aktiivinen ja aatteellinen, etsivä ja energinen, kyseenalaistavakin. Biologinen kehitys alkaa jo tasoittua. Hän selviytyy itsenäisesti tilanteista ja kykenee toimimaan erilaisissa ryhmissä. Hän osaa jo opettaa muille, mutta haluaa samalla kehittää itseään.

Ohjelma

Samoajaohjelma kestää kolme vuotta. Samoajaohjelma koostuu erimittaisista aktiviteeteista, joista osa on pakollisia ja osa vapaavalintaisia. Aktiviteetit on jaettu aiheittain 21 taskuun. Pakollisissa aktiviteeteissa samoajat tutustuvat samoajaohjelmaan sekä oppivat johtajuutta, ryhmätyöskentelyn taitoja sekä laajentavat näköpiiriään lippukunnan ulkopuolelle. Viiden pakollisen taskun (meripartiolaisilla lisäksi kuudes Försti-tasku)  lisäksi ohjelma koostuu 15 teemataskusta, joista jokaisesta tehdään yksi aktiviteetti vuodessa.

Samoajaryhmää johtaa vartionjohtaja, joka on yksi samoajista. Ryhmän tukena toimii aikuinen luotsi, jota samoaja tarvitsee kasvunsa ja samoajaohjelman onnistumisen tueksi.

Olennainen osa ohjelmaa on ryhmänohjaajakoulutus sekä siihen sisältyvä johtamisharjoittelu. Samoaja voi toimia tarpojaryhmän vetäjänä tai oman samoajaryhmänsä vertaisjohtajana. Aikuisen tuella samoaja voi toimia myös seikkailijavartion johtajana.

Jokaisen toimintavuoden jälkeen samoajavartio pitää “evästauon”, jonka aikana vartio yhdessä luotsin kanssa arvioi mennyttä vuotta ja sen aikana opittua sekä suunnittelee tulevaa toimintaansa.

Lue lisää samoajien ohjelmasta.

Lupaus ja ihanteet

Antaessaan partiolupauksen, samoaja saa vasempaan hihaan kiinnitettäväksi molempien maailmanjärjestöjen lupausmerkit (jos ei ole niitä jo aiemmin saanut).

Samoajan lupaus

Lupaan parhaani mukaan rakastaa Jumalaani, omaa maatani ja maailmaa, toteuttaa samoajan ihanteita ja olla avuksi toisille.

Samoajan ihanteet

 • kunnioittaa toista ihmistä
 • rakastaa luontoa ja suojella ympäristöä
 • olla luotettava
 • rakentaa ystävyyttä yli rajojen
 • tuntea vastuunsa ja tarttua toimeen

Puvut ja merkit

Samoajan partiopuku ja merkkien paikat on esitelty puku- ja merkkiohjeessa.


 

Vaeltajat

Ikä 18 - 22 vuotta
Kesto 4 vuotta
Ryhmä 3 - 5 henkilöä
Johtaja Vartionjohtaja (vaeltaja), tukena luotsi (aikuinen)
Ikäkausimerkki Kankainen apila-lilja
Päätösmerkki Metallinen apila-lilja
Materiaali Partio-ohjelman vaeltajan aktiviteetit ja tulostettava vaelluskartta
Väri Karhunruskea (Värikoodit: PMS 469, C0 M51 Y94 K60, R110 G71 B10, #6e470a)

Vaeltaja etenee suunnitellusti, pitkäjänteisesti ja avoimin mielin toivomaansa päämäärään. Vaeltaja on vastuullinen, suunnitelmallinen, itsenäinen ja pitkäjänteinen. Nuoresta tulee vähitellen aikuinen. Nuoruusiän biologinen kehitys on jo ohi, mutta psyykkinen sopeutuminen vielä jatkuu. Vaeltaja kehittää taitojaan pitkäjänteisesti ja voi ottaa jo muista vastuuta. Hän haluaa mennä yhdessä uusiin haasteisiin.

Ohjelma

Vaeltajaohjelma on nelivuotinen ikäkausi ja se jakautuu 33 aihealueeseen, keskellä ikäkautta suoritettavaan Suomi-projektiin sekä ikäkauden päättävään ulkomaan projektiin (katso Vaeltajien ulkomaanprojektiopas). Aihealueista valitaan ainakin yksi aktiviteetti kustakin. Tämän jälkeen suunnitelmissa olevat aktiviteetit, osallistumiset piiri- ja keskusjärjestöjen tapahtumiin sekä edellä mainitut kaksi projektia aikataulutetaan omaan vaelluskarttaan. Vaeltajaohjelman rakentaa siis jokainen vaeltaja itse ja vaeltajavartion jäsenillä voi olla kartoissaan toisistaan poikkeavat aktiviteetit.

Vaeltajat voivat toimia vaeltajavartiossa, jossa yksi vartion jäsenistä toimii vuorollaan vartionjohtajana. Vaeltajavartion toimintaa tukee ja toimintaa opastaa aikuinen vaeltajaluotsi.

Lue lisää vaeltajien ohjelmasta.

Lupaus ja ihanteet

Antaessaan partiolupauksen, vaeltaja saa vasempaan hihaan kiinnitettäväksi molempien maailmanjärjestöjen lupausmerkit (jos ei ole niitä jo aiemmin saanut).

Vaeltajan lupaus

Lupaan parhaani mukaan rakastaa Jumalaani, omaa maatani ja maailmaa, toteuttaa vaeltajan ihanteita ja olla avuksi toisille.

Vaeltajan ihanteet

 • kunnioittaa toista ihmistä
 • rakastaa luontoa ja suojella ympäristöä
 • olla luotettava
 • rakentaa ystävyyttä yli rajojen
 • tuntea vastuunsa ja tarttua toimeen
 • kehittää itseään ihmisenä
 • etsiä elämän totuutta

Puvut ja merkit

Vaeltajan partiopuku ja merkkien paikat on esitelty puku- ja merkkiohjeessa.